Äpple

Malus domestica
Säsong Augusti - December

I Sverige odlas det över 200 olika sorters äpple som är anpassade efter vår säsong och klimat.

Vi har bra odlingsförhållande i Sverige för äpple med mycket dagsljus och relativt låga temperaturer som ökar bildandet av aromämne och vi får därmed många sorter som har en fin balans mellan syra och sötma.
Idag är 25% av äpplena som vi äter i Sverige är odlade i vårt land. Men det positiva är att odlingarna växer och lagringsförhållande har ökat väsentligt de senaste åren. 
Numera kan vi lagra på nytt sätt vilket ger förutsättningar att sälja våra olika äppelsorter i butik året runt.
Våra vanligast svenska sorter är Aroma, Ingrid Marie, Discovery, Gravenstein.

 

Recept på fyllda ugnsäpplen hittar du här!

Recept på äppelchips finns här!

Äpple

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.