;

Äpple

Malus domestica
Säsong Augusti - Februari

I Sverige odlas det över 200 olika sorters äpple som är anpassade efter vår säsong och klimat. Vi har bra odlingsförhållande i Sverige för äpple med mycket dagsljus och relativt låga temperaturer som ökar bildandet av aromämne och vi får därmed många sorter som har en fin balans mellan syra och sötma.

 


Idag är 25% av äpplena som vi äter i Sverige odlade i vårt eget land. Men det positiva är att odlingarna växer och lagringsförhållande har ökat väsentligt de senaste åren. 
Numera kan vi lagra på nytt sätt vilket ger förutsättningar att sälja våra olika äppelsorter i butik året runt.


Våra vanligast svenska sorter är Aroma, Ingrid Marie, Discovery, Gravenstein.

 

 

Ett rött moget äpple hänger på äppelträdets kvist, en hand är redo att skörda äpplet

Hantering av

Äpplen

Äpplen får lätt stötskador och ska därför läggas upp i disken, inte hällas. Hantera äppellådorna som om det låg ägg i dem. Anledningen till att de svenska äpplena måste behandlas med större varsamhet, är att de har tunnare skal än många importerade sorter och att de inte har blivit behandlade efter skörd. På importerade äpplen förekommer det att ytan behandlats med vax efter skörd. Ingen sådan efterskördbehandling är tillåten i Sverige.

 

Från det att äpplet plockas, börjar ett åldrande som innebär en snabb förändring av hållbarheten i frukten. Det av största vikt att äpplena, från det att de plockas och egentligen till det att de konsumeras, förvaras kallt. Optimal temperatur är mellan +1 och +4°C. Äpplen som står i rumstemperatur förlorar vätska och minskar därför i vikt. 

Nyskördade äpplen placeras i stora bingar ute i äppellunden

Våra äppelsorter

Våra äppelsorter

I Sverige odlas det över 200 olika sorters äpple som är anpassade efter vår säsong och klimat. Här har vi listat SydGrönts vanligaste sorter och tillika favoriter. 

Discovery
Ljust äpple med kraftigt skal. Smaken har en fin balans mellan syra och sötma. 
Passar bäst som dessertäpple eller till din egen äpplemust.


Gravensteiner
Gravensteiner finns både som gult och rött äpple. Båda varianterna är aromatiska med fantastisk doft. Gravensteiner är ett mångsidigt äpple som kan användas i matlagning, desserter eller att äta som det är.


Aroma
Ljus rött äpple med gulvitt fruktkött. Krispigt äpple med fin 
balans mellan sötma och syra. Passar både tlll matlagning och att äta som det är.


Rubinola
Rubinolas skal skiftar i färg från guldgult till röd-orange och har en naturligt glansig yta. Fruktköttet är ljust, fast och med frisk, aromatisk sötma och syra. Fint dessertäpple och även gott att äta som det är.


Santana
I grunden ett gulgrönt äpple som får röda toner på solsidan av äpplet. Santana har ett fast fruktkött som har en frisk söt smak. Passar fint både till desserter eller att äta som det är. 


Elise 
Rött syrligt vinteräpple med saftigt och fast fruktkött. Bra lagringsäpple som mildrar syran och bildar en mild sötma efter lagring. Passar både till matlagning och att äta som det är.


Ingrid Marie   
Djup röd färg på skalet. Fruktköttet är lite grövre och smakrikt med lätt sötma. Passar bäst som dessertäpple.
 

 

En bild på Tomas Olsson och hans två söner ute i den röda äppel lunden.

Fyllda

Ugnsäpplen

Ingredienser
6 portioner
5-7 äpplen
1 msk smör till formen
2 msk ljus sirap

 

Fyllning
100 g mandelmassa
75 g smör ( rumstempererat)
2 tsk malen kardemumma

 

Till garnering och servering
2 msk florsocker
2 dl vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. 

 

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Börja med fyllningen. Riv mandelmassan grovs och blanda med smör och kardemumma.
3. Kärna ur äpplena.
4. Lägg äpplena i en smord ugnsäker form. Fyll dem med mandelmassafyllningen. Rignla över sirapen.
5. Sätt formen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills äpplena är mjuk aoch fått en fin färg på ytan. Sikta över florsocker.
6. Servera med grädde, vaniljsås eller glass.
 

 

Kardemummafyllda äpplen på ett fat tillsammans med vanlijsås

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.