;

Östlind-Möller

IP-nummer: 11-80457

Staffan har bokstavligen vuxit upp bland fruktträd. Han föddes i Småland, där hans pappa arbetade som rektor på Fruktodlingsskolan under 1950- och 60-talet, en uppväxt präglad av kunskap och intresse av fruktodling. 1963 tog familjen steget att lämna Småland och flyttade istället till Villands Vånga i nordöstra Skåne. Där köpte hans föräldrar en gård med äppelodling, samma gård som Staffan bor på än idag. 

1980 tog han och hans fru över driften, och började bygga vidare på familjens odlingstradition. Då omfattade äppelodlingen fem hektar, men med tiden har Staffan valt att skala ner till två hektar.

 

 

Östlind-Möller
Furustadsvägen 555
291 98 Villands Vånga

Hos Östlind-Möller odlas

Päron närodlade av Sydgrönt

Päron

Augusti - November

Den svenska äpplet odlas av Sydgrönts odlare

Äpple

Augusti - Juni

3000 äppelträd

I dag består odlingen av cirka 3 000 äppelträd och ger en årlig skörd på omkring 60 ton frukt. Ett tydligt bevis på att småskaligt inte betyder smått.

 

Staffan odlar sorterna Discovery, Aroma, Ingrid Marie och Frida. 

 

 

 

Äpple

I Sverige odlas det över 200 olika sorters äpple som är anpassade efter vår säsong och klimat. Vi har bra odlingsförhållande i Sverige för äpple med mycket dagsljus och relativt låga temperaturer som ökar bildandet av aromämne och vi får därmed många sorter som har en fin balans mellan syra och sötma.


Idag är 25% av äpplena som vi äter i Sverige odlade i vårt eget land. Men det positiva är att odlingarna växer och lagringsförhållande har ökat väsentligt de senaste åren. 
Numera kan vi lagra på nytt sätt vilket ger förutsättningar att sälja våra olika äppelsorter i butik året runt.


Våra vanligast svenska sorter är Aroma, Ingrid Marie, Discovery, Gravenstein.

 

 

Ett rött moget äpple hänger på äppelträdets kvist, en hand är redo att skörda äpplet

Inte bara äpplen

Det är inte bara äpplen som växer på Staffans marker. Han odlar även två päronsorter, den populära Clara Frijs och den lite äldre sorten Elsa.

 

Clara Frijs är en dansk päronsort som uppskattas för sin friska smak, saftiga konsistens och tydliga sötma. Den är perfekt att äta som den är, men passar också fint i sallader eller i desserter. Sorten mognar tidigt och är mycket omtyckt bland konsumenter för sin milda och fruktiga arom.

 

Päronet Elsa är inte lika känt, det är en äldre svensk sort som kännetecknas av sitt lite fastare fruktkött och fylliga smak. Elsa är ett jättebra päron för bakning, att äta direkt som det är eller använda i must. Många ser den också som en nostalgisk favorit som de växte upp med. 

Päron

Päron växer på träd med en slank krona. Stammen är rak och genomgående ända upp till toppen. Det tros att Päronträdet har odlas lika länge som äppelträdet och fanns i Grekland redan 1000 år f.Kr. Redan under medeltiden oldlas päronet i Sverige.

 

Flera av de päronsorter som vi odlar i Sverige är speciellt anpassade efter vårt klimat och blir som allra bäst just här. De vanligaste sorterna är Clara Frijs, Conference och Lukas. När det gäller päronsorter är det inte lika vanligt som för äpplen att folk i allmänhet känner till hur de olika sorterna ser ut och smakar. Det är dock relativt enkelt att lära sig bedöma mognad på päron eftersom många av päronsorterna inte får en solkind som äpplen får. Man ser helt enkelt mognaden på grundfärgen, som beroende på sort skiftar från någon form av grönt till någon form av grön-gult

 

 

 

Päron liggandes på en duk med ett delat päron på ett silverfat bredvid
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.