;

Päron

Pyrus communis
Säsong Augusti - November

Päron växer på träd med en slank krona. Stammen är rak och genomgående ända upp till toppen. Det tros att Päronträdet har odlas lika länge som äppelträdet och fanns i Grekland redan 1000 år f.Kr. Redan under medeltiden oldlas päronet i Sverige.

 

Flera av de päronsorter som vi odlar i Sverige är speciellt anpassade efter vårt klimat och blir som allra bäst just här. De vanligaste sorterna är Clara Frijs, Conference och Alukas. När det gäller päronsorter är det inte lika vanligt som för äpplen att folk i allmänhet känner till hur de olika sorterna ser ut och smakar. Det är dock relativt enkelt att lära sig bedöma mognad på päron eftersom många av päronsorterna inte får en solkind som äpplen får. Man ser helt enkelt mognaden på grundfärgen, som beroende på sort skiftar från någon form av grönt till någon form av grön-gult

 

 

 

Päron liggandes på en duk med ett delat päron på ett silverfat bredvid

Hantering av

Päron

Päron får stötskador lika lätt som äpplen och ska därför läggas upp i disken, inte hällas. Hantera päron med stor försiktighet. Päron avger mycket etylen, så håll avstånd till produkter som är känsliga mot etylen, som t ex sallat, gurka, morötter och brysselkål, samtidigt påverkas päron mycket av etylen, varför det är extra viktigt att plocka bort skadad frukt. 

Svenska gröna pärong som hänger tätt tillsammans på ett päronträd i päronlunden

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.