;

Äppelriket Österlen

IP-nummer: 12-27132

Äppelriket Österlen är ett medlemsföretag som ägs av 35 fruktodlare runt om i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland. De odlar närmare 20 olika sorters frukt och tack vare moderna lagringsmöjligheter kan vi numera erbjuda konsumenterna svenska äpplen hela året om. 

Varje år skördar de mellan 10-15 miljoner kilo frukt.

Äppelriket Österlen
Åkarpsvägen 4
277 35 Kivik

Äppelrikets VD Martin Andersson

Hos Äppelriket Österlen odlas

Svenskodlade Plommon

Plommon

Juni - Juli

Päron närodlade av Sydgrönt

Päron

Augusti - November

Den svenska äpplet odlas av Sydgrönts odlare

Äpple

Augusti - Juni

Svenska äpplen året runt

Vi älskar svenska äpplen och variationen av smaker i de olika äppelsorterna. Därför vill vi kunna äta dem året runt. Med hjälp av moderna lagringsmetoder (DCA=Dynamic Controlled Atmosphere) kan vi numera långtidslagra höstens skörd och förse konsumenterna med svenska äpplen året runt.

 

Äppelriket lagrar äpplena i rum med låg temperatur och begränsad syrehalt. Det gör att fruktens andning avtar och mognadsprocessen avstannar och när lagret öppnas är smaken och äpplets kvalitet den samma som när äpplena placerades i lagret. Det är ett hållbart och klimatsmart sätt att lagra äpplen och ger oss alla möjligheten att njuta av svenska äpplen året runt.

Stora kylar för långtidslagring av äpplen

Perfekt klimat för äppelodling

Det sydskånska klimatet lämpar sig mycket bra för just äppelodling. Jordmånen är mager och sandig, samtidigt som Österlen omgärdas av Östersjön. Närheten till havet gör att våren är ganska kall, vilket motverkar en allt för tidig blomning, men på hösten stannar värmen kvar länge vilket gör att äpplena får mogna långsamt under varma ljusa dagar och svala nätter. Det utvecklar smaken och ger våra svenska äpplen en unik smak.

 

De flesta odlingar i Sverige är placerade i närheten av vatten. Detta är inte av en tillfällighet utan ett mycket medvetet val av odlingens grundare. Hav och sjö hjälper till att hålla nere temperaturen under våren, vilket påverkar knopparnas utveckling och fördröjer blomningen över den period när den ”farliga” nattfrosten härjar på många platser i Sverige.

 

Vattnet hjälper också till att jämna ut temperaturen, vilket innebär mindre risk för nattfrost. Vattnet i Vättern och i Hanöbukten värms långsamt under våren vilket kyler temperaturen och leder till fruktträden blommar ungefär tio dagar senare än längre in i landet. På så vis minskar risken att frostskador stör blomningen, och fruktmarkerna kan ostört klä sig i sin skira festskrud. På hösten fungerar samma havsvatten istället som ett extra värmeelement. När soltimmarna är många, men inte för varma, görs underverk med smaken.

BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.