;

Olsson & Söner Frukt

IP-nummer: 11-81156

Någon kilometer utanför Kivik i södra Mellby har Olsson & Söner Frukt sin verksamhet. Ett familjeföretag som funnits i tre generationer som snart går över till ett fjärde generationsskifte.

Att vara odlare har sin charm, med både frihet och eget ansvar finns det inget tvivel om att Tomas valde rätt väg trots allt jobb som ligger bakom produkten innan den levereras till butik berättar han.

Hos Olsson & Sönder Frukt odlas både päron och äpple. De långa soltimmarna på dem skånska slätterna ger en perfekt arom och är en av många förklaringar till varför frukterna smakar så gott som dem gör.

Olsson & Söner Frukt
Södra Mellby
277 35 KIVIK

Tomas bland äppleträden en kylig höstdag

Hos Olsson & Söner Frukt odlas

Päron närodlade av Sydgrönt

Päron

Augusti - November

Den svenska äpplet odlas av Sydgrönts odlare

Äpple

Augusti - Februari

På besök hos Olsson & Söner

På vackra Österlen i Skåne breder äppleträden ut sig och bildar rad efter rad när man kör igenom det lilla samhället Södra Mellby för att komma till Tomas Olssons gård. Här har han levt hela sitt liv och äppelodlingen går från generation till generation i familjen.

– Jag har jobbat med detta i snart 40 år och efter mig är sönerna intresserade att ta vid, det känns otroligt bra och gör att vi hela tiden vill utvecklas och satsa för framtiden, säger han.

I Sverige odlas det över 200 olika sorters äpple som är anpassade efter vår säsong och klimat. Hos Olsson & Söner är det främst två sorter som odlas.

– Svenskar är ganska konservativa när det kommer till äpplen, vi älskar våra klassiska sorter. Ingrid Marie står nog för ungefär 40 procent av vår odling och Aroma för 30 procent. Men själv är min egen favorit Cox Orange, det är ett litet, sött äpple med väldigt fin färg, säger han.

 

Foto: Linn Mauritzon
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.