;
05 okt, 2018

På besök hos Olsson & Söner

På besök hos Olsson & Söner 

På vackra Österlen i Skåne breder äppleträden ut sig och bildar rad efter rad när man kör igenom det lilla samhället Södra Mellby för att komma till Tomas Olssons gård. Här har han levt hela sitt liv och äppelodlingen går från generation till generation i familjen.

– Jag har jobbat med detta i snart 40 år och efter mig är sönerna intresserade att ta vid, det känns otroligt bra och gör att vi hela tiden vill utvecklas och satsa för framtiden, säger han.

I Sverige odlas det över 200 olika sorters äpple som är anpassade efter vår säsong och klimat. Hos Olsson & Söner är det främst två sorter som odlas.

– Svenskar är ganska konservativa när det kommer till äpplen, vi älskar våra klassiska sorter. Ingrid Marie står nog för ungefär 40 procent av vår odling och Aroma för 30 procent. Men själv är min egen favorit Cox Orange, det är ett litet, sött äpple med väldigt fin färg, säger han.

Idag är 25% av äpplena som vi äter i Sverige odlade i vårt land. Men det positiva är att odlingarna växer och lagringsförhållande har ökat väsentligt de senaste åren. 

– Våra äpplen är mycket ömtåligare och har tunnare skal, så det innebär att importäpplena är mer tåliga och det är därför de kan konkurrera med oss. Men svenska äpplen har mer smak. Vi odlar en otroligt fin produkt med bra kvalitet.

När besöket görs på Tomas gård är det högsäsong och skörden är i full gång.

– En sån här dag jobbar man en 10–12 timmar i packeriet. Vi är 25 som arbetar under högsäsong och resten av året har vi en personalstyrka på fyra personer. Vi har 55 hektar odling vilket ger ungefär en och en halv miljon kilo äpplen. Översatt till antal är det hela 15–20 miljoner äpplen. Inom ett par år planerar Olsson & Sönar att vidga odlingen med 15 hektar till. 

Tomas menar på att en äppelodling kräver lite mer av lantbrukaren än andra frukt- och grönsaksodlingar.

– Det beror på att vi måste göra det mesta för hand. Det gäller exempelvis sprutningar och klippningar som görs året om, men också när vi plockar äpplena. När det är lågsäsong arbetar vi efter ljuset och det tar ungefär fyra månader för oss att beskära alla träd. 

Även om en stor del av arbetet görs för hand finns det även högteknologiska lösningar, även på äppelområdet. Bland annat har Olsson & Söner byggt ULO-lager vilket innebär att äpplena kan lagras betydligt längre, i upp till ett år.

– Det första ULO-lagret byggde vi för fem år sedan och sen byggde vi ett till i år. 

I ett ULO-lager sugs syret ut och kvar finns bara cirka en och en halv procent syre, förklarar Tomas.

– Det innebär att mogningsprocessen avstannar. Det är otroligt positiv. Det ger oss en längre säsong och vi kan hålla ett jämnare pris. Dessutom gör det att det kan finnas svenska äpplen i butik året om!

Förhoppningarna för framtiden är många hos Olsson & Söner. Bland annat har man som dröm att kunna starta ett eget musteri.

– Vi drömmer om att kunna förädla mer av det vi odlar. Min fru vill kunna göra marmelader och sådär men i en mindre skala då såklart.