;

Vitkål

Brassica oleracea
Säsong Maj - April

Vitkål har varit en populär bas i svensk husmanskost ända sedan 1100-talet när den spred sig upp från södra Europa.

Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Vitkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium och järn. Vitkål är redo att skördas när huvudet har blivit fast och knutit sig helt. Vitkål skördas för hand.

 

 

 

 

 

 

 

Vitkål

Tips och skötsel

Vitkål ska förvaras mycket svalt, faktiskt helst ner emot +1 °C och absolut inte över +4 °C. Så kallt som möjligt, så länge som möjligt fram till att någon stoppar den i munnen gör att hållbarheten ökar och kvaliteten behålls. Kål som står i rumstemperatur förlorar i vikt. Dessutom torkar de yttersta bladen snabbare. Kålen får inte utsättas för minusgrader eftersom den då riskerar att frostskadas vilket ger sladdriga blad med mjuka vattniga partier.

 

Vitkål förekommer i de traditionella maträtterna kålpudding och kåldolmar, men smakar utmärkt råriven i salladen eller som grund till den goda och lättlagade coleslawen eller i alla varianter av rawslaw recept.

 

 

 

 

 

 

 

Nyskördad vitkål med tunna krispiga foderblad

Vitkål

SydGrönt säkrar en lång säsong av vitkål

SydGrönt har en viktig uppgift; att vara med att producera frukt och grönt till en växande befolkning. Vi vill att det ska finnas ett brett sortiment av svnesk frukt och grönt året om, över tid. 

 

Tillsammans med odlarna har SydGrönt investerat i kylar och lagringmetoder. Vilket gör att SydGrönt och våra odlare kan förlänga säsongen på den svenska vitkålen genom att kyllagra den. På så vis kan vi erbjuda svens vitkål till våra kunder under i stort sätt hela året. 

 

 

 

 

Stora stålbingar med lagrad svensk vitkål i anpassade kylrum för optimal långtidslagring

Enkelt och gott

Vitkålssallad 

Vitkål
Solrosskott
Tomatflakes
Salt
Olivolja el rapsolja 
½ pressad citron 

 

Strimla vitkålen pressa över citronen, 1 msk tomatflakes (kan uteslutas men ger god smak), lite salt och häll på ca 2-3 msk olja beroende på hur mycket kål man har. Vänd runt några gånger.
Låt stå och dra en stund.
Tillsätt ½ - tråg solroskott.

 

 

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.