;

Carl Pranåh Ebbesson

IP-nummer: 12-61128

Carl Ebbesson har sina odlingar på Bjärehalvön i Nordvästra Skåne. Med fantastiska vyer har Carl tillsammans med frun tagit över svärföräldrarnas gård som tidigare används till mjölkproduktion. 

 

Carl har odlaryrket i blodet har gått i sin fars fotspår. Idag odlar Carl färskpotatis, vitkål och pumpor. Tidigt på våren sätts de första färskpotatisen för att sedan skördas till midsommar. Därefter tar vitkålen och pumporna vid. 

 

Om Carl får välja en favoritgröda att odla skulle det nog landa på vitkål. 

"Det är svårt att välja. Men vitkål har ett fantastiskt sätt att växa på och det är en rolig gröda att se växa fram. Sedan är den god också." förklarar Carl. 

 

Carl berättar även om att vara odlare innebär att man stundtals måste ligga i och arbeta hårt. Men att det hårda arbetet vägs upp mot känslan att vara fri och sköta sig själv. Och att vara medlem i en odlarorganisation ger en trygghet. 

 

Carl Pranåh Ebbesson
Ringastensvägen 146
269 94 Båstad

Carl Ebbesson

Hos Carl Pranåh Ebbesson odlas

Svenskodlad blomkål hos oss på SydGrönt

Blomkål

Juni - November

Halloweenpumpa odlas från september till november

Pumpa - Halloween

September - November

Färskpotatis som odlas mellan maj till september

Potatis färsk

Juni - September

Vitkål odlas av Sydgrönt

Vitkål

Maj - April

Pumpa - Halloween

Pumpor är slingerväxter som växer längs marken ute på de öppna fälten. Det finns en mängd olika pumpor som alla faktisk tillhör samma växtfamilj som gurkan. De är långsamväxande och precis som många andra grönsaker är kvaliteten för pumpor väderberoende och behöver mycket solljus för att mogna fram. Att odla pumpor kräver mycket handarbete. En pumpa kan hanteras upp till sju gånger innan den hamnar i butiken. 

 

I Sverige har vi oftast använt pumpor som prydnad för att dekorera i och omkring våra hus inför Halloween. Den stora orangea pumpa som då används odlas enbart för dekoration även om den egentligen går att tillaga och äta.
Vanligtvis väger Halloween pumpor mellan 5 till 15kg, men med rätt förutsättningar kan de väga upp mot 100 kg.
I vårt sortiment har vi även specifika matpumpor som man kan läsa mer om här.

Halloweenpumpa odlad ute på öppet fält
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.