Färskpotatis, kallas även Primörpotatis eller sommarpotatis.
Ursprungligen kommer potatisen från norra Sydamerika och har odlats där i flera tusentals år. Potatisens entré i Sverige skedde under 1730 med Jonas Alströmer som tog med potatis från Frankrike för att odla på sin gård utanför Alingsås.
Vi har många duktiga och erfarna potatisodlare som är bland de första i landet att skörda Färskpotatis.
För att höja kvalité tvättar vi potatisen i färskt och kallt vatten. Detta medför ökad kvalité och hållbarhet.
Potatis mår bäst mörkt och svalt. Den mår inte bra av att utsättas för ljus. För bästa smak, konsistens och behållning av näringsämnen bör förvaringstemperaturen ligga runt 4-7 grader. Försök att förvara rotfrukter som potatis separerat från grönsaker som som växer ovan jord. Tex äpplen, som släpper ifrån sig etylengas som i sin tur gör att potatisen börjar gro.
Första skörden av
Här ser ni en liten filmsnutt från när den allra första färskpotatisen togs upp i majmånad av odlaren Anders Ebbesson och han barn Carl och Linnea som även de är medlemmar i SydGrönt.
• Bertil Crawford
• Ebbessons Grönsaker
• Arnold Ebbesson
• Carl Pranåh Ebbesson
• Edvin Gunnarsson
• Kullagrönt AB
• Johnny Johansson
• Anders Johansson
• Kenneth Johansson
• Pether Jonzon
• Pojmark Gård
• Markus Karlsson
• Mandelgrensgården AB
• Svenssons på Bjäre
• Ornatorps Maskintjänst AB
• Östra Fornås Lantbruk AB
• Bjäragårdens lantbruk AB
• Rönnagård, AC Johnson
• Magnus Jeppsson
Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare.
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.
SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.