;

Pumpa - mat

Säsong September - December

Matpumpa är en härlig grönsak som skördas i Sverige från sensommaren och så långt in på säsongen som väder tillåter. Det finns flera olika sorters matpumpa som skiljer sig mycket åt i färg och form. Vår vanligaste matpumpor är Uchiki Kuri, Delica, Crown Prince och Spaghettipumpa.

 

Pumpor odlas på friland och när bladverket vissnat bort är det dags att skörda pumporna. Det görs förhand. Efter skörd sorteras, putsas och förpackas pumporna. Pumpor behöver förvaras torrt för bästa kvalitet. 

 

Att odla pumpor kräver mycket handarbete. En pumpa kan hanteras upp till 7 gånger innan den hamnar i butiken. 

 

Som för många andra grönsaker är kvaliteten för pumpor väldigt väderberoende. Den långsamtväxande odlingsprocessen behöver bland annat mycket solljus för att mogna fram. 

 

 

 

 

 

 

Matpumpor i handen på odlaren

Olika sorter och smaker

Några av de sorter matpumpor som våra odlare odlar är följande.

 

Crown Prince - Crown Prince är en stor matpumpa som kan väga upp till 4 kg. Den har ett hårt silverblått skal och ett mörkt orange fruktkött med en söt nötaktig smak. Crown Prince är, likt andra matpumpor med orange fruktkött, rik på betakaroten. Crown Prince passar bra att använda till soppa eller till att ugnsrosta.

 

Delica - Delica är en stor mörkgrön plattrundad matpumpa med svaga strimmor i skalet. Fruktköttet är mörkt gult och har en söt, nötliknande smak. Delica passar bra att använda till fylld och ugnsbakad pumpa.

 

Spagettipumpa - Spagettipumpans fruktkött påminner om spagetti då det strimlar sig när man gröper ur det. Spagettipumpan är en delikatess som är lätt att tillaga, passar bäst att ugnsbakas och kan med fördel ersätta t.ex. pasta, potatis eller ris.

 

Sweet Lightning - Sweet Lightning är en söt matpumpa som har en kastanjeliknande smak. Den är globformad och precis i rätt storlek för  ”en persons servering”. Sweet Lightning kan enkelt tillredas i microugnen. Dela matpumpan, ta ut fröhuset och värm pumpan i ca 5 minuter i microugnen.

 

Uchiki Kuri- Uchiki Kuri är en mindre pumpa med fastkött som är mörkt gult med en smak av nöt och med ett litet fröhus. Uchiki Kuri tillhör Hokkaidofamiljen och är en av de mest populära matpumporna. Uchiki Kuri har ett stort användningsområde som t.ex. till purréer, gratänger och soppor.

 

 

Fem pumpasorter som SydGrönts odlare odlar

SydGrönts

Ugnsbakad matpumpa

 

Hur tillagar man matpumpa egentligen? Nu är det högsäsong för pumpor. De är vackra som prydnad, men många vet inte hur man tillagar matpumpa. 

 

Matpumpa är en härlig grönsak! Du kan göra mycket med den. Ugnsbaka eller koka. Gör soppa, gratäng, mos eller puré och mycket mer. Bara fantasin sätter gränser!

 

SydGrönts pumpaodlare odlar flera olika sorters pumpa i olika storlekar, färg och form.

 

Se filmen hur SydGrönt ugnsbakar matpumpan Uchiki Kuri med örtolja. 

 

Olika pumpasorter på en skärbräda

Här får du

Fler recept tips

Smaker och kryddor som passar till matpumpa:

Kanel

Ingefära 

Muskotnöt

Nejlika 

Vitlök

 

En del pumpor är hårda och kan vara svåra att dela. En bra kniv och jämnt underlag underlättar. Bevara pumpa torrt och svalt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept med matpumpa

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.