;

Blomkål

Brassica oleracea var. botrytis
Säsong Juni - November

Blomkål finns i många olika färger, bland annat orange, lila och grön. Den i särklass vanligaste är dock den vita blomkålen. När blomkål skördas, skärs den av från roten och man behåller en del av de gröna foderbladen för att skydda blomkålshuvudet från stötskador. Blomkål är den kålsort som är känsligast för stötar och kan då få mörka fläckar.

 

Alternativet till skyddande foderblad är filmad blomkål. Plastfilmen gör att avdunstning från blomkålshuvudet minskar, vilket ökar hållbarheten och gör att huvudet inte lättar i vikt. 

Svenskodlad blomkål i vacker vit färg omsluten av gröna skyddande blad

Tips och skötsel

Blomkål ska, liksom alla sorters kål, förvaras kallt. Optimal temperatur är mellan 0 och +4°C, så kallt som möjligt, men på plussidan av temperaturskalan. Det gör att hållbarheten ökar och kvaliteten behålls. Rätt temperatur och förvaring minskar risken för matsvinn och ökar chansen att du äter upp hela din blomkål. 

 

Blomkål kan med ätas både rå och tillagad. Blomkålsris eller blomkålsmos är både trevliga och goda alternativ till klassisk kokt blomkål. 

 

 

 

En mogen vit blomkål som är delad på mitten där man ser förgreningen inuti

Skörd av

Blomkål

I början av sommaren är det äntligen dags att skörda den svenska blomkålen som vuxit sig färdig med de stora ytterbladen som skydd. 

 

Blomkålen skördas för hand där man skär av grönsaken vid roten och sedan tar ner de yttre bladen. En del av bladen får vara ett fortsatt skydd för blomkålen. Det skyddar mot stötskador under transporten och när blomkålen exponeras i butiken. 

Nyskördad vit blomkål som odlaren håller i handen för en närbild i kameran

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.