;

Wirahill

IP-nummer: 12-10052

Strax söder om Malmö ligger Wirahill. Här odlas flera olika kålsorter bla blomkål och spetskål. Men även den populära roten rotselleri. År 1973 startade en man vid namn Bertil Wirahill och har fram till i år drivit Wirahill samt hunnit bli den största producenten på blomkål i Sverige. I år 2019 växlade Bertil över företaget till de tre drivna bröderna Magnus, John och Olof. 

" Det är en häftig utmaning vi antagit oss. Även om odlaryrket innebär många utmaningar som tex väder, vind och andra yttre faktorer som man inte kan påverka så är drivet och intresset att odla svenska råvaror större än utmaningarna hos oss alla tre" säger Magnus.

 

 

 

 

Wirahill
Lockarpsv. 29
238 41 OXIE

Bertil i rotsellerifältet

Hos Wirahill odlas

Svenskodlad blomkål hos oss på SydGrönt

Blomkål

Juni - November

Blomkål i lila färg ute på fältet med sina skyddande stora gröna blad

Blomkål lila

Juni - November

Broccoli fotad i fält med några regndroppar liggandes på plantan

Broccoli

Juni - Oktober

Brysselkål

Oktober - December

Svenskodlad kålrot odlad av Sydgrönt

Kålrot

Juli - April

Rotselleri odlas av Sydgrönt i Sverige

Rotselleri

Juli - Mars

Rödkål odlas från juni till december

Rödkål

Juni - December

Spetskål från Sydgrönt odlas i Sverige

Spetskål

Juni - December

Vitkål odlas av Sydgrönt

Vitkål

Maj - April

Rotselleri

Rotselleri har en rund lite knölig yta med gulvitt, fast och torrt fruktkött. Smaken är aromatisk med en lite sötaktig nyans. Rotselleri är en klassisk smaksättare i soppor och grytor. Rotselleri kan ugnsrostas hel eller i klyftor eller varför inte som en vegetarisk biff? Skär Rotsellerin i skivor, förväll snabbt och stek sedan gyllenbrun, kan serveras med till exempel svampsås.

 

 

fält

Spetskål

Spetskål är en form av vitkål som har ett spetsig form och som är löst knutet.
Med en söt smak och kryddig eftersmak, överträffas den vanliga vitkålen i smakhänseende. Spetskål är likt all kål nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst vitamin C, vitamin A, kalcium och järn. 

När huvudet på Spetskålen börjar knyta sig, är det dags för odlaren att skörda. Skördearbetet görs för hand genom att skära av plantan med kniv.

 

 

 

 

 

 

 

Spetskål
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.