Spetskål

Säsong Juni - December

Spetskål är en form av vitkål som har ett spetsig form och som är löst knutet.
Med en söt smak och kryddig eftersmak, överträffas den vanliga vitkålen i smakhänseende. Spetskål är likt all kål nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst vitamin C, vitamin A, kalcium och järn. 

När huvudet på Spetskålen börjar knyta sig, är det dags för odlaren att skörda. Skördearbetet görs för hand genom att skära av plantan med kniv.

Spetskål

Tips och skötsel

Spetskål trivs i en svalare miljö och förvaras bäst i kylskåpet, gärna i en plastpåse. Spetskålen gör sig god i soppor, grytor och råriven i salladen.

Spetskålen är också god att grilla. Dela den på mitten, ringla över olja, tillsätt salt och peppar innan du lägger den på grillen med ytterblanden nedåt.

Odlas hos

Wirahill
Mariannes Farm AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.