;

Spetskål

Säsong Juni - December

Spetskål är en form av vitkål som har ett spetsig form och som är löst knutet.
Med en söt smak och kryddig eftersmak, överträffas den vanliga vitkålen i smakhänseende. Spetskål är likt all kål nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst vitamin C, vitamin A, kalcium och järn. 

När huvudet på Spetskålen börjar knyta sig, är det dags för odlaren att skörda. Skördearbetet görs för hand genom att skära av plantan med kniv.

 

 

 

 

 

 

 

Spetskål

Röd Spetskål

Vi har även röd Spetskål i vårt sortiment. Den har en underbar röd färg som kan pryda vilket maträtt som helst. Den röda Spetskålen har även den en mild och lite söt smak som den gröna Spetskålen. Strimla den tunt i din sallad så får både ögat och munnan en härlig upplevelse. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips och skötsel

Spetskål trivs i en svalare miljö och förvaras bäst i kylskåpet, gärna i en plastpåse. Spetskålen gör sig god i soppor, grytor och råriven i salladen.

Spetskålen är också god att grilla. Dela den på mitten, ringla över olja, tillsätt salt och peppar innan du lägger den på grillen med ytterblanden nedåt.

Här kommer ett tips på ett supergott och enkelt recept på spetskålen.

 

 

Gratinerad spetskål

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela spetskålen på mitten

Skär några snitt i ytan

Bre på rikligt med smör

Strössla ost över kålen

Låt stå i ugnen i 30 minuter

Färdigt!

 

 

 

 

 

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.