;

Lars Jonson

IP-nummer: 12-10914

Strax utanför Tollarp ligger Lars gård belägen med vackra fält runt omkring sig. Gården har varit i familjens ägo sedan 1916, då Lars morfar köpte den. Även om Lars valde en annan väg som ung med en karriär som mekaniker tog livet en ny vändning när hans bror ville sälja gården. Så år 1990 valde Lars att ta över, då han ser det som en sentimental uppgift att fortsätta driva odlingarna.

Lars kombinerade länge lantbruket med sitt heltidsjobb som ansvarig på en bilverkstad i Tollarp. Han odlade då olika sorters spannmål samt stärkelsepotatis. Dessa grödor har länge dominerat i området, då de sålts till spittillverkningen i närområdet.

 

 

Lars Jonson
Rya Byväg 31
29891 Tollarp

Hos Lars Jonson odlas

Majs som är odlad av svenska odlare

Majs

Augusti - September

Rödkål odlas från juni till december

Rödkål

Juni - Januari

Vitkål odlas av Sydgrönt

Vitkål

Maj - April

Samarbete

2019 blev Lars medlem i SydGrönt och tog steget in i grönsaksodlingen. Han började odla sockermajs och utökade därefter med vitkål och rödkål. Tillsammans med grannen och kollegan André Svensson odlas idag fyra hektar vitkål och fyra hektar rödkål. Kålen de odlare är en senare sort som är framtagen för att kunna långtidslagras. Varje år skördar de omkring 500 ton kål.

 

När Lars får frågan om vad som är det bästa med att vara odlare, svarar han:
– Det bästa är förväntningarna. Varje år tänker man att detta året kommer bli ett bra år!

Majs

Majskolvar är de omogna frökolvarna av sockermajssplantan. Kolvarna består av tätt packade gula kärnor, som växer i rader på en stock, omslutna av gröna hölsterblad. Majskolvarna skördas när kärnornas innehåll är vitt och flytande, nästan som grädde. Då är smaken söt och mild.

 


Nyskördade majskolvar äts som de är eller så kan majskornen skäras ner i sallader, stuvningar, soppor eller grytor. Kolvarna är goda att koka i saltat vatten och äta med smör och salt.

 

 

 

 

skördning av majs

Vitkål

Vitkål har varit en populär bas i svensk husmanskost ända sedan 1100-talet när den spred sig upp från södra Europa.

Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Vitkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium och järn. Vitkål är redo att skördas när huvudet har blivit fast och knutit sig helt. Vitkål skördas för hand.

 

 

 

 

 

 

 

Vitkål

Rödkål

Rödkål förknippasdes ofta förr enbart med det svenska julbordet, numera är det en populär kålsort året om. 

 

Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Rödkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium,järn och som färgen avslöjar innehåller rödkål nyttiga antioxidanter.

 

 

 

 

 

 

 

Rödkål
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.