Majs

Zea mays
Säsong Augusti - Oktober

Majskolvar är de omogna frökolvarna av sockermajssplantan. Kolvarna består av tätt packade gula kärnor, som växer i rader på en stock, omslutna av gröna hölsterblad. Majskolvarna skördas när kärnornas innehåll är vitt och flytande, nästan som grädde. Då är smaken söt och mild.

 


Nyskördade majskolvar äts som de är eller så kan majskornen skäras ner i sallader, stuvningar, soppor eller grytor. Kolvarna är goda att koka i saltat vatten och äta med smör och salt.

 

 

 

 

skördning av majs

Tips och råd

För bästa hållbarhet när du köper din färska majs är att förvara den i kylskåpet. Gärna i en plastpåse. För längre hållbarhet så kan du låta bladen sitta kvar. 

 

Om du låter majsen ligga i rumstemperatur omvandlas sockret i majsen till stärkelse i fortafar takt. Då blir majsen seg i konsistenten. 

 

 

 

 

 

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.