;

André Svensson

IP-nummer: .

André Svensson har jobbat inom lantbruket i hela sitt liv. Fram till 2019 låg fokuset främst på spannmålsodling, där han odlade bland annat korn och vete samt stärkelsepotatis, något han fortfarande gör vid sidan av grönsaksodlingen. Det var först 2019 som André blev medlem i SydGrönt och tog steget in i grönsaksodling, med fokus på vitkål, rödkål och sockermajs.

Steget till sockermajs togs efter att en odlare i närheten hörde av sig och undersökte möjligheten att utöka odlingen i området. Det blev startskottet för ett växande odlingskluster i Lilla Tollarp, där André numera odlar 14 hektar sockermajs.

Tillsammans med grannen Lars Jonson Tullsbo som även han medlem i SydGrönt, odlar de ytterligare fyra hektar vitkål och fyra hektar rödkål ihop.

 

André Svensson
Tullsåkravägen 678
298 91 Tollarp

André i sockermajsfältet

Hos André Svensson odlas

Majs som är odlad av svenska odlare

Majs

Augusti - September

Rödkål odlas från juni till december

Rödkål

Juni - Januari

Vitkål odlas av Sydgrönt

Vitkål

Maj - April

Tätt samarbete

Idag är André en del av det samarbete som vuxit fram i Tollarp, där han samarbetar tätt med andra odlare som Tollarps Grönt, Ljungens Jordbruk och Lars Jonson Tullsbo. Tillsammans odlar de cirka 40 hektar sockermajs, vilket gör lilla Tollarp till ett sockermajstätt område.

 

Och vilken gröda är roligast att odla? André svarar med ett leende:
– Allt är roligt att odla, alla grödor har sin egen charm.

 

Rödkål

Rödkål förknippasdes ofta förr enbart med det svenska julbordet, numera är det en populär kålsort året om. 

 

Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Rödkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium,järn och som färgen avslöjar innehåller rödkål nyttiga antioxidanter.

 

 

 

 

 

 

 

Rödkål

Majs

Majskolvar är de omogna frökolvarna av sockermajssplantan. Kolvarna består av tätt packade gula kärnor, som växer i rader på en stock, omslutna av gröna hölsterblad. Majskolvarna skördas när kärnornas innehåll är vitt och flytande, nästan som grädde. Då är smaken söt och mild.

 


Nyskördade majskolvar äts som de är eller så kan majskornen skäras ner i sallader, stuvningar, soppor eller grytor. Kolvarna är goda att koka i saltat vatten och äta med smör och salt.

 

 

 

 

skördning av majs
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.