;

Viridum

IP-nummer: 12-11073

2025 inledde odlarna Nils och Damir ett samarbete och startade en gemensam odling i Södra Sandby, cirka två mil öster om Lund. Båda två har gedigen erfarenhet inom lantbruket och såg en möjlighet att kombinera sina kunskaper för att utveckla en hållbar och effektiv verksamhet tillsammans.

Gården där odlingen bedrivs har en lång tradition av jordbruk och har funnits i Nils familj i flera generationer.

 

 

Viridum
Gravaregården 1371
247 92 Södra Sandby

Damir och Nils står ihop med sina barn i vitkålsfältet

Hos Viridum odlas

Svenskodlad blomkål hos oss på SydGrönt

Blomkål

Juni - November

Frisésallat

Maj - Augusti

Färskpotatis som odlas mellan maj till september

Potatis färsk

Juni - September

Svenskodlad kålrot odlad av Sydgrönt

Kålrot

Juli - April

Lollo Rosso

Lollo rosso

Juni - Oktober

Vitkål odlas av Sydgrönt

Vitkål

Maj - April

Många grödor

Tillsammans odlar Nils och Damir vitkål, blomkål, kålrot, frisésallat, lollo rosso och färskpotatis på en odlingsyta om totalt 24 hektar. Varav fyra av dessa hektar enbart används till färskpotatis.

 

 

 

 

 

Vitkål

Vitkål har varit en populär bas i svensk husmanskost ända sedan 1100-talet när den spred sig upp från södra Europa.

Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Vitkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium och järn. Vitkål är redo att skördas när huvudet har blivit fast och knutit sig helt. Vitkål skördas för hand.

 

 

 

 

 

 

 

Vitkål

Kålrot

Kålrot har rund form i varierande storlek. Skalet är grönt eller grönviolett på översidan och fruktköttet är fast och gulorange. Mindre och tidigt skördade kålrötter har en mild kålsmak och stora har en mer aromatisk smak. Kålrot behöver inte tillagas utan kan rivas och serveras som råkost. Kålrot ingår i en klassisk rotmos, och kan också vara en fin smaksättare i grytor eller brynt mjuk till kött och korv.

 

 

Klicka här och du kan ta del av ett mumsigt recept på rotfruksgratäng!

Svenskodlad kålrot odlad av Sydgrönt

Frisésallat

Frisésallat är en vacker och krusbladig sallat med en kryddig och lätt bitter smak. Den ger fin karaktär i salladsblandningar med mildare blad, och passar otroligt bra i sallader som toppas med frukt eller en fruktig dressing.

 

Den växer i yviga, lösa huvuden och skördas för hand med kniv direkt på fältet. Frisésallaten har både grövre ytterblad och ljusare, mjukare inre blad som ofta är mer milda i smaken.

 

 

BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.