;

Kålrot

Säsong Juli - April

Kålrot har rund form i varierande storlek. Skalet är grönt eller grönviolett på översidan och fruktköttet är fast och gulorange. Mindre och tidigt skördade kålrötter har en mild kålsmak och stora har en mer aromatisk smak. Kålrot behöver inte tillagas utan kan rivas och serveras som råkost. Kålrot ingår i en klassisk rotmos, och kan också vara en fin smaksättare i grytor eller brynt mjuk till kött och korv.

 

 

Klicka här och du kan ta del av ett mumsigt recept på rotfruksgratäng!

Svenskodlad kålrot odlad av Sydgrönt

Hantering av Kålrot

Kålrötter bör förvaras kallt, från +1 till +2 °C är bäst, då kan kålrötter hålla sig som längst. Så hög luftfuktighet som möjligt är också önskvärt, för att undvika att kålrötterna skrumpnar och minskar i vikt.

 

En hel frisk kålrot med skal håller alltså längre än om den är skadad eller om man skär i den. En delad kålrot är krympfilmad och märkt med datum och förvaringsanvisningar enligt livsmedelslagen. Hela oskadade kålrötter mår bäst helt utan plastpåse eller liknande. Om kålroten förvaras ljust kan den bli grön även pånederdelen, detta är helt ofarligt. 

Kålrötter i fält innan det är dags att skördas

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.