;

Rödbetor

Beta vulgaris
Säsong Augusti - Juli

Rödbetan är en gammal kulturväxt som började odlas i medelhavsländerna för tusentals år sedan innan den spred sig till Sverige i början av 1600-talet. 

 

I Sverige säljer vi Rödbetor både med och utan blast. De allra första Primörrödbetorna skördas med blast i knippe under de första vår,- och sommarmånaderna och därefter sköras jordmogna Rödbetor från augusti och framåt. 
”Vanliga” rödbetor  ligger kvar och mognar i jorden och skördas när blasten vissnat, i Sverige från aug och fram till okt/nov. Därefter lagras rödbetorna för att säljas under hela vintern.

 

Rödbetor

Tips och råd

 

För att rödbetorna ska hålla bäst så tar man bort blasten och förvarar den i en plastpåse eller i kylskåpet. I samma låda som dem andra rotfrukterna. Ett tips när man ska tillaga rödbetan är att koka den med skalet och ett par centimeter av rotspetsen kvar. Då kommer den behålla sin färg och goda smak. Om du har bladen kvar på betan så kan du använda dem på samma sätt som spenat. 

 

Den vackra rödbetan är rik på antioxidanter och kostfibrer. Den har ett rikt innehåll på järn, c-vitamin, b-vitamin och kalium med flera viktiga vitaminer och näringsämnen.

 

 

Röda och vackra rödbetor ligger i en låda med blasten kvar

SydGrönts förkokta rödbetor

Det finns många användningsområden med dem förkokta rödbetorna. Det blir ett gott och snabbt tillbehör till din grillade middag om du delar dem och låter dem ligga en stund på grillen för att sedan servera med lite smulad fetaost. 

 

Rödbetorna vakuumpackas och kokas helt utan tillsatser. Rödbetorna är redo att ätas direkt eller kan upphettas. 

Klyftade förkokta rödbetor ligger på ett träfat

Hantering av

Rödbetor

Knipperödbetornas blast är känslig och kan se tråkig ut efter några dagar. Fukt är viktigt för både beta och blast. Spraya gärna både beta och blasten med lite vatten. Bästa emballage för vinterrödbetor är plastpåse med hål i för luftning. Rödbetor är inte känsliga för stötskador. Rödbetor vill ha det kallt, helst mellan 0oC och +2oC och med hög luftfuktighet. Lagras de för varmt börjar de att gro vilket gör att betan lättar och till sist skrumpnar.

 

 

 

 

Ett rödbetsknippe ute på ett rödbetsfält hålls av en odlare i handen

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.