;

Pumpa - Halloween

Cucurbita
Säsong September - November

Pumpor är slingerväxter som växer längs marken ute på de öppna fälten. Det finns en mängd olika pumpor som alla faktisk tillhör samma växtfamilj som gurkan. De är långsamväxande och precis som många andra grönsaker är kvaliteten för pumpor väderberoende och behöver mycket solljus för att mogna fram. Att odla pumpor kräver mycket handarbete. En pumpa kan hanteras upp till sju gånger innan den hamnar i butiken. 

 

I Sverige har vi oftast använt pumpor som prydnad för att dekorera i och omkring våra hus inför Halloween. Den stora orangea pumpa som då används odlas enbart för dekoration även om den egentligen går att tillaga och äta.
Vanligtvis väger Halloween pumpor mellan 5 till 15kg, men med rätt förutsättningar kan de väga upp mot 100 kg.
I vårt sortiment har vi även specifika matpumpor som man kan läsa mer om här.

Halloweenpumpa odlad ute på öppet fält

Se filmen hur

Halloweenpumpor odlas

När bladverket har vissnat är det dags för att skörda pumporna. Då skördas de varsamt för hand. Efter skörd tar odlaren in pumporna för sortering, putsning och packning. Pumporna behöver förvaras torrt för bästa kvalitet. 

 

 

 

 

 

Tonvis med Halloweenpumpor i stora träbingar har skördats och tagits in i en stor hall

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.