;

Jordgubbar

Säsong Maj - Oktober

Jordgubbar hör till våra mest älskade bär. 

Jordgubben är en hybrid inom smultronsläktet och odlades ursprungligen fram i Frankrike runt 1740-talet.

 

Bästa förutsättningarna för att få jordgubbsplantan att trivas är vid en skyddad plats med mycket sol, värme och kontrollerad bevattning. Jordgubbsplantorna sätt tidigt på våren eller sent på sommaren för att ge bär året efter. Enkelt brukar man beskriva mognaden genom färgen, ju mognare de blir, desto rödare blir bäret. 

Våra vanligaste sorterna är Sonata, Rumba och Malwina.

En hel låda med svenska jordgubbar

Tips och råd

Innan du sätter det goda bäret i munnen se till att du sköljt av det noggrant. Jordgubbar innehåller förhållandevis mycket C-vitamin. Bästa sättet att förvara jordgubben är svalt. 

 

Klicka här om du vill ha tips om ett gott recept på jordgubbsglass!

 

 

 

 

 

 

Odlarens hand är på väg att skörda en mogen rod jordgubbe i planteringen

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.