;

Nordic Greens Trelleborg AB

IP-nummer: 12-12143

Nordic Greens Trelleborg AB är Sveriges största tomatodlare. Odlingen är 160 000 kvm stor, vilket motsvarar ungefär 28 fotbollsplaner.
Familjen Pedersen har en lång tradition av odling som startade i Odense, Danmark och idag äger  Mads Pedersen familjeföretaget och är fjärde generations trädgårdsmästare. 

Odlingen Dalköpinge ligger utanför Trelleborg. Här på de sydliga breddgraderna är soltimmarna många och sommardagarna långa, vilket är mycket gynnsamt för tomatodling.

Här odlas tomater i alla dess former, smaker och färger, främst kvisttomater men även många små söta specialtomater.

Även under vinterhalvåret odlas det tomat i Dalköpinge. Då kompenseras bristen på solljus med speciellt framtaget LED-ljus. 

Nordic Greens Trelleborg AB
Dalköpinge 2:1
231 91 Trelleborg

Mads Pedersen i växthuset

Hos Nordic Greens Trelleborg AB odlas

Svenska tomater odlas av Sydgrönt året om

Tomat

April - November

Kvist tomat

Tomat kvist

April - November

Året-runt-produktion av Tomat i Trelleborg

I en separat del av odlingen i Dalköpinge i Trelleborg finns tomatplantor som planeras sent på året, vecka 38-39. Där odlas vinterårets tomatproduktion med skördestart runt vecka 46.

Vinterproduktionen sker i ett nytt växthus med högt till tak, hög teknologi samt LED-belysning på 1000 watt som kompletterar befintlig belysning för att möjliggöra vinterproduktion.

Ungefär 30% av energiförbrukningen sparas genom användning av energivävar. Energivävar hjälper till att att skydda från kalla nätter. 

 

Välkommen in i växthuset HÄR!

 

 

 

På besök hos Nordic Greens Trelleborg AB

Mads Pedersen är andra generationens tomatodlare i sin familj. År 2000 tog han över bolaget från sin pappa. Hållbarhet och kvalitet är två ledord i odlingen som gjort odlingen till Sveriges största. Mads Pedersen drömde inte om att bli tomatodlare utan passionen är något som har vuxit fram med åren.

 

– Min pappa var tomatodlare så det började med att jag blev försäljningschef i bolaget och sen tog jag över. 

Tomatodlingen i Sverige har vuxit kraftigt sedan starten 2006. Under sommarhalvåret levereras varje dag 40 ton tomater till de svenska stormarknaderna.

Läs hela artikeln här

Tomat kvist

Kvisttomater är precis som namnet avslöjar, tomater som sitter kvar på sin kvist.

Hela kvisten klipps av från plantan när alla tomaterna på kvisten mognat. Kvisttomaterna odlas i växthus från april till november.

 

Kvist tomaten bär en smak av sötma, syrlighet och umami. En tumregel är att ju högre halter av dessa smaker desstu godare smak upplevs på tomaten. 

 

 

 

Solmogen kvist tomat skördemogen hängandes på kvisten
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.