;
05 jun, 2018

På besök hos Nordic Greens Trelleborg AB

Mads Pedersen är andra generationens tomatodlare i sin familj. År 2000 tog han över bolaget från sin pappa. Hållbarhet och kvalitet är två ledord i odlingen som gjort odlingen till Sveriges största. Mads Pedersen drömde inte om att bli tomatodlare utan passionen är något som har vuxit fram med åren.

– Min pappa var tomatodlare så det började med att jag blev försäljningschef i bolaget och sen tog jag över. 

Tomatodlingen i Sverige har vuxit kraftigt sedan starten 2006. Under sommarhalvåret levereras varje dag 40 ton tomater till de svenska stormarknaderna. Det var år 2000 som Mads hade beslutat sig för att ta det stora steget och ta över bolaget och tomatodlingen. Snabbt därefter fattade han också det riskfyllda beslutet att ta över en tomatodling i Trelleborg som hade gått minus i flera år och som dessutom hade ett väldigt dåligt renommé kring sin kvalitet.

– Jag tror att det bästa som har hänt mig och företaget är att ta över odlingen i Trelleborg. Det har varit en spännande resa som har gett bra synergieffekt tillsammans med våra odlingar i Danmark. Dessutom har det gett mig fina medarbetare.

Odlingen i Trelleborg har på många sätt effektiviserat för att vara så hållbar och klimatsmart så möjligt. Bland annat sker all uppvärmning till odlingen från en koldioxid-neutral flisanläggning

– Vi har gjort många både små och stora ändringar för att komma dit vi är i dag med vårt klimatarbete.

Dessutom, för att spara energi används, energiväv och -gardiner på nätterna för att bevara värmen i växthusen, all polinerling av tomatplantorna görs av humlor och eventuella skadedjur behandlas ekologiskt med nyttiga insikter för att slippa bespruta

– Det har varit en lång resa. Vi har en väldigt lång erfarenhet att driva stora odlingar i Danmark och försökte ta med oss det till odlingen i Trelleborg. 

När det gäller vattenförbrukningen har man effektiviserat genom att allt vatten cirkuleras och man tar tillvara på regnvatten i bassänger för bevattning. Dessutom använder man precisionsbevattning för att minska användningen av vatten. Tomatodlingen i Trelleborg har nu blivit en förebild på den svenska tomatmarknaden och Mads Pedersen tror att det också har med deras speciella fokus att göra.

–  Vi har satsat mycket på specialtomater och kvalitet! Det är roligare att producera något av en riktigt bra kvalitet. Jag tror att det är det som gjorde att vi kunde vända på skutan. Samarbetet med Sydgrönt tog sig sin början år 2000, alltså samtidigt som Mads tog över bolaget och köpte odlingen i Trelleborg.

Vilken är din för favorittomat?

– Det är svårt men alla typer av småtomater som man äter som snacks är goda. Vi odlar många minitomater men har bland annat en san marzano-tomat som är jättebra. 

Har du något favoritsätt att använda tomat på som kanske inte är helt väntat?

– Vi odlar lite paprika också och då gillar jag att göra en tomat- och paprikasås med olivolja och vitlök.