;

Tomat

Solanum lycopersicum
Säsong April - November

Tomater finns i en mängd olika färger och former! De flesta har en frisk och syrlig smak med mer eller mindre sötma. 

Tomaten kommer ursprungligen från Sydamerika.
Här i Sverige är odling i växthus att föredra och tomaten behöver en solig, och skyddad växtplats för en bra utveckling. 

Vi brukar dela in tomaterna i tre olika kategorier,
Vanlig rund tomat - runda medelstora tomater som oftast säljs i lösvikt,
Kvisttomat - medelstora röda tomater, oftast 4-6st på var kvist,
Specialtomater - oftast småfallande, mycket smakrika tomater som beroende på sort är gula, stripigt flerfärgade, mörktbruna, gröna eller röda.  

 

 

 

Röda mogna tomater hängandes på en kvist, redo att skördas

Smak

Tomaten är helt klart nödvändig i köket och i matlagning. Den har ungefär lika högt sockerinnehåll som hallon. Kombinationen av sött och umami är det som gör den speciell och tomatens umami i kombination med salt är ett utmärkt sätt att lyfta fram smaker i andra ingredienser.

 

 

 

 

 

Blandade special tomater i fina färger liggandes tillsammans i en låda

Hantering av

Tomater

Tomater är känsliga för temperaturskador, framförallt om de förvaras för kallt då de förlorar smak och karaktär. Tomater ska alltså inte stå i kylrum. Förpackade tomater som utsetts för hög värme kan tappa fort i hållbarhet. Se upp så inte tomaterna får tryckskador, vilket de lätt får. Skalet är slätt. Inga mörka fläckar eller insjunkna partier på skalet. Tomaten ska kännas fast.

 

 

Tomater i ett flertal kartonger mitt i tomatodlingen

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.