;

Tomat kvist

Säsong April - November

Kvisttomater är precis som namnet avslöjar, tomater som sitter kvar på sin kvist.

Hela kvisten klipps av från plantan när alla tomaterna på kvisten mognat. Kvisttomaterna odlas i växthus från april till november.

 

Kvist tomaten bär en smak av sötma, syrlighet och umami. En tumregel är att ju högre halter av dessa smaker desstu godare smak upplevs på tomaten. 

 

 

 

Solmogen kvist tomat skördemogen hängandes på kvisten

Tips och skötsel

Tomaterna förvaras i rumstemperatur. Alltså inte i kylskåp. Om du har en tomat som är på väg att bli övermogen kan du bromsa detta genom att lägga den i kylskåpet. Du kan även förlänga kvisttomatens livslängd genom att lägga det känsliga kvistfältet neråt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyskördad svensk tomat delat på mitten på en skärbräda

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.