;

Potatis

Solanum tuberosum
Säsong Augusti - Juli

Potatis är ett fantastiskt baslivsmedel som kan användas på många olika sätt i matlagningen. Den kommer ursprungligen från norra Sydamerika där potatis har odlats i flera tusen år. Till Sverige kom potatisen med Jonas Alströmer omkring år 1730 när han importerade den från Frankrike för att odla på sin gård utanför Alingsås.

Vi odlar potatisen under sommaren skördar all potatis under hösten för att lagra in den. Potatis som lagras under rätt förhållande, mörkt och svart med rätt luftfuktighet, kommer hålla ända fram till ny potatis kan skördas. 

 

Nytvättat färskpotatis i en stor träbinge

Tips och skötsel

Olika potatissorter skiljer sig åt efter smak och säsong. De har dessutom olika fasthet, utseende och storlek.

I vårt matpotatissortiment har vi tagit fram tydlig design på våra påsar där vi tipsar med rekommendation på påsen om vad just den sorten är lämplig för. Att välja rätt sort för ändamålet ger ett bättre resultat. I Sverige odlas ett hundratal olika sorters potatis. 

 

Potatis liggande i jorden direkt efter skörd

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.