;

Widegrens Gård AB

IP-nummer: 09-25128

På den vackra ön Gotland, med sina unika jordar och långa odlingstraditioner, ligger Widegrens Gård AB som främst är ett ekologiskt jordbruk.

Gården drivs av bröderna Jakob och Olof Ansén som tog över verksamheten 2012 från bröderna Dan och Olof Widegren. De tidigare ägarna var pionjärer inom ekologisk odling redan på 1980-talet, en tid då de flesta fortfarande odlade konventionellt.

Idag är Widegrens Gård specialiserade på ekologisk odling av morötter, potatis, palsternacka och lök. Odlingarna täcker hela 1150 hektar mark och innefattar även en del konventionell mark. Det gotländska landskapet bjuder på en fantastisk variation av jordtyper, allt från sandmyr till lerjord, med olika färgskiftningar. 

 

 

Widegrens Gård AB
Atlingbo Lilla Björke 703
622 40 Romakloster

Hos Widegrens Gård AB odlas

Färskpotatis som odlas mellan maj till september

Potatis färsk

Juni - September

Lök Ekologisk odlad av Sydgrönt

Lök Ekologisk

Juli - April

Morot

Morot Ekologisk

Juli - April

Palsternacka odlad av Sydgrönt i Sverige

Palsternacka

Juli - Juni

Potais odlad i Sverige av Sydgrönt

Potatis

Augusti - Juli

Potatis Ekologisk odlas av odlare på Sydgrönt

Potatis Ekologisk

Juli - Februari

Olika jordtyper

I dag är Widegrens Gård specialiserade på ekologisk odling av morötter, potatis, palsternacka och lök. Odlingarna täcker hela 1150 hektar mark och det gotländska landskapet bjuder på en fantastisk variation av jordtyper, allt från sandmyr till lerjord, med olika färgskiftningar.

 

Vissa jordar är även fulla med små små snäckor som är kvar från när ön låg under vatten. 

 

 

Eget lager och packeri

Widegrens Gård är mer än bara odling, de har även ett eget kyllager och packeri som tvättar, sorterar och paketerar alla produkter på plats.

 

När Svegro lade ner sitt potatispackeri på Gotland 2015 köpte bröderna Ansén packeriet och har sedan dess fortsatt utveckla verksamheten.

 

 

 

Widegrens Gård Packeri

Lök Ekologisk

Lök, eller matlök som den också kallas, är en grundläggande ingrediens i både svenska och internationella kök. Löken är känd för sin aromatiska smak och sina många användningsområden.

 

I Sverige är gul lök den absolut vanligaste sorten, både sett till hur mycket som odlas och hur mycket som konsumeras. Den används i allt från grytor och såser till inläggningar och soppor.

 

Löken odlas under sommaren och är redo att skördas när blasten börjar gulna och vissna, ett tydligt tecken på att löken mognat färdigt. Efter skörden får löken vila och torka, ofta i flera veckor, för att förlänga hållbarheten och förhindra mögel. När torkningsprocessen är klar kan löken lagras under rätt förhållanden i flera månader, vilket gör den till en idealisk grönsak för långtidsförvaring.

 

Oavsett om den används rå, stekt, rostad eller karamelliserad är löken en perfekt smaksättare i köket. Den är liten till storlek, men har stor påverkan på smaken.

Lök Ekologisk
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.