;

Lök Ekologisk

Säsong Juli - April

Lök, eller matlök, tillhör familjen lökväxter tillsammans med purjolök och gräslök.
Gul lök är den vanligaste sorten i Sverige, både i odlingsvolym och i användningsområde.

Löken skördas när blasten börjat vissna ner och efter skörd läggs löken in för torkning. Med rätt förvaring håller torkad lök i många månader.

Lök Ekologisk

Tips och skötsel

Gul lök förvaras svalt och mörkt, gärna i kylskåpet. Den mår inte bra att förvaras i för fuktig miljö. Så använd gärna en påse av nät eller papper, för i plast kan det skapas kondens vilket inte är bra för löken. Förvarar du löken för ljust så kommer den att börja gro ganska snabbt.

Odlas hos

Widegrens Gård AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.