;

Gul/Polkabeta

Beta vulgaris
Säsong Juli - Juni

Betor är ett samlingsnamn för en grupp av rotfrukter där Rödbetan är den absolut vanligaste. Utöver Rödbetor odlar vi även Gulbetor och Polkabetor. Som namnen avslöjar är Gulbetan gul i fruktkötten medan Polkabetan är vit-, och rödrandig. Gulbetor och Polkabetor är något mildare än rödbetans smak.

 

Här på SydGrönts levererar våra betaodlare Gul- och Polkabetor i stort sätt under hela året. 

 

 

Polabetor med sitt rosa och vitrandiga fruktkött tillsammans med den gula gulbetan

Tips och råd

Tillagning av Gul- och Polkabetor görs precis på samma vis som rödbetor. Koka, ugnsbaka eller använd de som de är i din råkost. Den gula betan behåller sin gula färg efter tillagning, medan polkabetans ränder suddas ut vid tillagning och innehållet blir lätt rosa.  

 

 

 

Utvecklingsprojekt om rotfrukter

SydGrönt har medverkat i forskningsprojekt som kan öka försäljningen av svenska rotgrönsaker.

Med finansiering från Jordbruksverket har RISE, KTH samt Premium Snacks AB och SydGrönt genomfört ett forskningsprojekt med syftet att utveckla nya produkter och livsmedelsingredienser av svenska rotgrönsaker.

Rotgrönsaker bedöms vara framtidsgrödor som utöver ett hälso-nyttigt innehåll också har egenskaper som gör att de passar till olika former av förädlade livsmedel. Industrins användning av rotfrukter kan utvecklas betydligt och detta kan underlättas genom bättre vetskap av hur olika behandlingar påverkar olika rotfrukters smak, struktur och konsistens.

Vill du läsa mer förädlingsmetoder och resultatet av projektet?

Klicka här!

Rotgrönsaker

Odlas hos

Ellenholm & Vadensjö

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.