;
01 mar, 2021

Utvecklingsprojekt om rotfrukter

SydGrönt har medverkat i forskningsprojekt som kan öka försäljningen av svenska rotgrönsaker.

Med finansiering från Jordbruksverket har RISE, KTH samt Premium Snacks AB och SydGrönt genomfört ett forskningsprojekt med syftet att utveckla nya produkter och livsmedelsingredienser av svenska rotgrönsaker.

Rotgrönsaker bedöms vara framtidsgrödor som utöver ett hälso-nyttigt innehåll också har egenskaper som gör att de passar till olika former av förädlade livsmedel. Industrins användning av rotfrukter kan utvecklas betydligt och detta kan underlättas genom bättre vetskap av hur olika behandlingar påverkar olika rotfrukters smak, struktur och konsistens.

Vill du läsa mer förädlingsmetoder och resultatet av projektet?

Klicka här!

Rotgrönsaker

Palsternacka, jordärtskocka och rödbeta

I projektet undersöktes hur palsternacka, jordärtskocka och rödbeta påverkades av olika värme- och frysprocesser, extrudering och sammansättning till snacks och mosning till puré. Det finns också fler svenska grödor som har stor potential att utnyttjas mer.  

 

En enkel slutsats av projektet kan beskrivas som att samtliga tre rotfrukter fungerar väldigt bra att förädla men också att det finns skillnader mellan dem. Till exempel visade resultatet av extrudering att alla tre rotgrönsaker blev till krispiga och goda snacks. Med ökad förädling får konsumenten tillgång till mat och snacks med rotfrukter i på andra sätt än de traditionella. Vidgade användningsområden banar väg för en ökad svensk odling.