;

Lars Jonson Tullsbo

IP-nummer: 12-10914

"Det bästa med att vara odlare är förväntningarna. Varje år tänker man att - detta året kommer bli ett bra år!"

Strax utanför Tollarp ligger Lars Jonsons gård belägen med vackra fält runt omkring sig. Här odlas det vitkål, rödkål och majs.

Lars är själv uppvuxen på gården som har funnits inom familjen sedan 1916. Han tog själv över gården 1990 och har odlat sedan dess. Lars ser det som en sentimental uppgift att fortsätta driva odlingarna.

 

Lars Jonson Tullsbo
Rya Byväg 31
29891 Tollarp

Hos Lars Jonson Tullsbo odlas

Majs som är odlad av svenska odlare

Majs

Augusti - September

Rödkål odlas från juni till december

Rödkål

Juni - December

Vitkål odlas av Sydgrönt

Vitkål

Maj - April

Majs

Majskolvar är de omogna frökolvarna av sockermajssplantan. Kolvarna består av tätt packade gula kärnor, som växer i rader på en stock, omslutna av gröna hölsterblad. Majskolvarna skördas när kärnornas innehåll är vitt och flytande, nästan som grädde. Då är smaken söt och mild.

 


Nyskördade majskolvar äts som de är eller så kan majskornen skäras ner i sallader, stuvningar, soppor eller grytor. Kolvarna är goda att koka i saltat vatten och äta med smör och salt.

 

 

 

 

skördning av majs

Vitkål

Vitkål har varit en populär bas i svensk husmanskost ända sedan 1100-talet när den spred sig upp från södra Europa.

Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Vitkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium och järn. Vitkål är redo att skördas när huvudet har blivit fast och knutit sig helt. Vitkål skördas för hand.

 

 

 

 

 

 

 

Vitkål

Rödkål

Rödkål förknippasdes ofta förr enbart med det svenska julbordet, numera är det en populär kålsort året om. 

 

Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Rödkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium,järn och som färgen avslöjar innehåller rödkål nyttiga antioxidanter.

 

 

 

 

 

 

 

Rödkål
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.