;

Zucchini

Säsong Juni - September

Zucchini, som även kan kallas squash, tillhör samma växtfamilj som gurka och pumpa.
Zucchini är vanligast grön men det finns även gul. Fruktköttet är vitt eller ljustgult och har en mild smak.

Zucchiniplantan växer lågt och kräver mycket sol och värme för att utveckla fina frukter. Vi odlar på friland på upplagda jordbäddar. 
 

Prunkande zucchinifält med stora gröna blad och prydliga rader

Tips och råd

För att förvara zucchinin bäst så har du den i kylskåpet. Med fördel i en påse. Zucchini passar bra i wok och är god att grilla till exempel tillsammans med halloumiost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Precis nyskördad grön och fin zucchini som odlaren håller i sin hand

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.