;

Svartkål

Säsong Juli - December

Svartkål är en korsning mellan Grönkål och Savolykål och har mörkgröna, blad som nästan skiftar mot svart. Bladen är saftiga och kraftiga stjälkar i varierande längd med dekorativa, krusiga blad. Svartkålen har något mildare och mjällare smak än grönkål.

 

Svartkålen är, precis som grönkål, numera en mycket populär grönsak och en riktig supergrönsak som innehåller massor av nyttigheter såsom järn, lutein, vitamin A och vitamin C.

 

 

 

 

 

 

 

Svartkål

Tips och råd

Kallt och fuktigt är ledordet för svartkålens hållbarhet. Mellan 0oC  och +4oC är optimalt. Svartkål är känslig för uttorkning.

 

En fräsch svartkål ska den ha spänstiga mörkgröna till svarta blad. 

 

 

 

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.