;

Savoykål

Brassica oleracea
Säsong Juni - December

Savoykål är ett mellanting mellan huvud och bladkål. Den påminner om vitkål med sina räfflade blad. Bladen är knäckliga och ömma. Den sägs komma från England och Nederländerna och så sent som på 1700-talet introducerades den i Tyskland och är uppkallad efter Savoyregionen i Franrike.

 

 

Savoykål

Tips och skötsel

Savoykålen har ett brett användningsområde. Du kan strimla den i tunna bitar och ha i din sallad. För bästa smak kan man förvälla den en aning, kyl ner den och låt vattnet tinna av. 

 

Kålen är fantastik god i wokning, även för bräsering och som ugnsbakad. Savaoykålen passar utmärkt till kåldolmar. 

Alla kålhuvuden mår bra att förvaras svalt.

 

 

 

Savoykål

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.