;

Salladslök

Säsong Maj - Oktober

Salladslök påminner till utseendet om en liten purjolök och har en frisk och mycket mild löksmak. Salladslöken har knappt fingertjocka, ihåliga blad.

 

Salladslöken skördas tidigt och då har den bara har hunnit utveckla en liten lök. Efterskörd ansas och tvättas salladslöken innan den knippas eller förpackas.


Som namnet avslöjar kan den med fördel användas som smaksättare i sallad. Förvara den i kylskåpet och gärna i påse så att den inte torkar ut.

 

 

 

 

Salladslök dras upp för hand på fältet

Tips och råd

Salladslök torkar lätt ut och bäst är därför om den ligger i plastpåse. Salladslök är känslig och ovarsam hantering kan ge sprickor som förkortar hållbarheten. Vanlig gul lök kan ju ligga i rumstemperatur i veckor, vilket inte gäller för salladslök. Eftersom salladslök är skir och omogen är den känslig och behöver både kyla och skydd från uttorkning. Bäst trivs den i mellan +1 och +4°C.

 

 

 

Film från skörd

Från majmånad hela vägen till oktober kan vi njuta en svensk salladslök. 

 

Odlarna skördar salladslök med hjälp av en maskin bakom traktorn som drar upp löken. Därefter skakas jorden bord både via ett skakande rullband men även för hand av skördearbetare som står på vagnen. 

 

Odlas hos

Pojmark Gård
Pether Jonzon

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.