;

Morot

D. c. sativus
Säsong Juli - Juni

Moroten var från början klarröd eller helt gul och användes som köksväxt, medicinalväxt och för färgning. Den orangefärgade moroten lär ha uppkommit i Holland på 1700-talet. 


Morotens rödorangea färg kommer från ämnet karoten. Karoten omvandlas till A-vitamin i vår kropp.Idag är den orangea moroten vanligast men det finns även vita, gula och lila morötter.


Maskiner bakom trakorn skördar morötterna genom att dra upp dom ur jorden i blasten som sedan klipps av från moroten. Våra morötter tvättas i rent vatten innan packning.

 

Recept på gravad morot hittar du HÄR!

 

 

morot

Tips och skötsel

 

För att morötterna ska ha bästa hållbarhet så förvaras dem bäst svalt, tex i kylskåpet. Om det finns blast på morötterna tag av den då dem lätt kan bli mjuka när den är på. 

Med sin goda smak och sötma passar morötter bra till soppor, i grytor, dem kan wokas, ugnstekas och ångkokas lätt. En bra grönsak att ha som en utfyllnad i tex köttfärs. 

Gott och enkelt

Morotsspagetti

Strimla morötter med en strimlare. 
Lättast är det att strimla stora morötter.
2 stora morötter/person
Stek strimlorna på stegjärn med lite 
smör eller olja tills den mjuknat.
Alternativt ca 10 min i 200 g i ugnen. 

 

Servera med exempelvis pesto.

 

 

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.