;

Hjärtsallat

Säsong Maj - Oktober

Hjärtsallad, eller Little Gemsallad som den även kallas, är en sallad med små fina något ovala huvuden. Hjärtsallat finns som både grön och röd. Den är krispig i konsistensen och har lätt krusiga blad med en söt något nötig smak. Hjärtsallat passar bra till mycket. När sallaten är mogen för skörd sker detta för hand genom att man skär av sallaten vid roten och tar bort de yttersta bladen som skyddat på fälten. Efter skörd förpackas hjärtsallaten, oftast i tvåpack.

 

 

 

Hjärtsalladsplantor odlade i prydliga rader på öppet fält

Hantering av

Hjärtsallad

Hjärtsallatens krispiga bladyta gör att fel hantering snabbt kan leda till vätskeförluster och kraftigt försämrad produktkvalitet. Även små vätskeförluster märks tydligt på sallatens kvalitet, sallaten upplevs som vissen. För bästa kvalitet bör sallaten förvaras i någon form av emballage t.ex. en plastpåse där luften kan cirkulera, för att minska vätskeförlusterna. Hjärtsallat är stötkänslig, och bladen kan knäckas om man lägger dom på varandra.

 

 

 

 

 

 

 

Grön hjärtsallad skördas ute på fält, i bakgrunden ser man den röda hjärtsalladen i bakgrunden

Odlas hos

Green 4U Sweden AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.