;

Hallon

Säsong Maj - Oktober

Det finns många olika sorter av hallon. Dem kan variera i färg alltifrån klarröda till gula. Här i Sverige är hallonen röda och vanligast både som odlade och som vilthallon. Bäret tillhör rosfamiljen och växer i Europa och Asien. 

 

 

 

 

Svenska hallon uppradade på en linje

Tips och skötsel

Man ska vara varsam med hallon då dem lätt kan mosas. Dem bör ätas samma dag som man köper dem, skölj dem då lite lätt. För godast smak ska dem ätas i rumstemperatur. Så har du haft dem i kylskåpet ta fram dem en stund innan du ska äta dem. 

 

 

 

Färska hallon i fin röd färg

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.