Groddar är enkelt förklarat ett samlingsnamn för frön som äts när de precis börjat gro.
Fröna börjar gro när de är förvaras i rätt miljö och får tillgång till vatten och då frigörs även alla näringsämne som groddarna innehåller.
De är goda att äta som råkost, att ha i sallader och på smörgåsen. Groddar finns i en mängd olika sorter och smaker. Populärast i Sverige är Böngroddar och Alfalfagroddar som båda är ganska milda i smaken, vill man ha groddar med mycket smak finns tex Rädisgrodd eller Purjogrodd som båda är väldigt smakrika.
I Sverige odlas groddar året runt, vilket gör att vi kan njuta av färska, svenska groddar till och med i mörkaste december!
Groddar och skott är kylvara. För bevarad fräschör, smak och näring ska groddar förvaras i max +8 °C, gärna svalare. Rätt förvarade håller groddar och skott i upp till en vecka i kylen. Titta och lukta, de ska se fräscha ut och inte ha någon oangenäm doft. Groddar är levande föda. Om de tappat sin spänst och friska färg har de förlorat sina livgivande egenskaper och ska kastas. Detsamma gäller för vissna skott.
Groddar och skott säljs i olika former av konsumentförpackningar. De är anpassade för att ge produkten så god hållbarhet som möjligt. Precis som med sallat av olika slag, är det viktigt med försiktig hantering för att undvika tryckskador. Det är också mycket viktigt att inte utsätta groddar och skott för temperaturvariationer, eftersom det kan ge kondens i förpackningen som i sin tur kan ge tex. mögel.
Vi på SydGrönt älskar groddar. Vår odlare Munkagrodden odlar hela fem olika sorter.
Alla har sin unika smak och karaktär och har olika användsningsomåden.
Alfalfagrodden- Detta är en riktigt favorit! Den har en mild och fräsch smak med härlig krisp. Klassisk att ha på sin smörgås.
Böngrodden- Böngroddar är groddade mungbönor. Dessa goda böngroddarna passar bra till matlagning och i salladen. De passar fint till asiatiska rätter och grytor, och är goda att ha i sin smoothie. En matig grodd!
Linsgrodden - Linsgroddar är spröda, lätt beska samtidigt som de är milda i smaken. Linsgroddar tål att kokas lätt och fungerar fint till matlagning. Jättegoda att ha på smörgåsen.
Rädisgrodden - Rädisgroddarna har som namnet avslöjar smak av rädisa. De har en bitande och lite stark smak och blir därför perfekt när de får ligga i bakgrunden. Vanligt är att toppa soppan eller ha de på knäckebrödet.
Purjolökspodden - Purjolöksgroddar har en mycket karaktäristisk löksmak utan att framkalla tårar. De används ofta som topping eller dekoration och är pricken över i:et på en maträtt.
Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare.
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.
SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.