Fioretto

Säsong Juli - Oktober

Fioretto, som betyder “liten blomma” på italienska, är en ny sorts blomkål som består av ett bukett-liknande huvud på smala krispiga stjälkar. 

Den är sötare, mildare och mer mångsidig än vanlig blomkål. Både den tunna gröna stammen och huvudena är utmärkta att använda i matlagningen. Fioretto är så praktisk och välsmakande att den passar till allt.

Fioretto växer likt vanlig blomkål med stora ytterblad som skyddar stjälkarna under tillväxten. När Fioretton ska skördas görs detta genom att skära av stjälkarna med kniv för hand.

 

fiorettoplanta i handen på odlaren

Tips och skötsel

Fioretto förvaras bäst i plastpåse i det svala kylskåpet, där kan den hålla sig färsk längre. Fioretto kan användas som den är och förgyller vilken sallad som helst med sitt fräscha utseende. Den passar även mycket bra som topping i en god soppa eller som ingrediens i alla typer av wokad mat. Den kan naturligtvis även kokas eller stekas lätt för att sedan serveras som ett härligt tilltugg - glöm inte bort smöret vid stekning! Värt att nämna är att barn brukar gillar Fioretto på grund av den mjukare stjälken och sötman jämfört med blomkål.

Fioretto

Odlas hos

Maglarpsgrönsaker

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.