Fänkål

Foeniculum vulgare
Säsong Juni - Oktober

Fänkål är sedan forntiden känd som kryddplanta i Asien och i medelhavsområdet. I papyrusrullar som man funnit i egyptiska gravkamrar finns förteckningar över fänkålens alla utmärkta medicinska egenskaper. 

Trots sitt namn är fänkålen inte en kålväxt utan tillhör samma familj som bland annat dill och persilja.

Av fänkålen används den uppsvällda bladbasen som bildar en karakteristisk knöl. Storlek och form varierar, en del är runda och andra mer tillplattade.
Köttet är mjällt och saftigt med en speciell, sötaktig smak som påminner om lakrits. Den vitaminrika fänkålen innehåller även bland annat kostfiber, natrium, järn, zink och eteriska oljor och är bra för matsmältningen.

Skuren fänkål liggandes på skärbräda

Tips och råd

Fänkål bör förvaras i kylskåpet i plastpåse, då kan den hålla sig fräsch och spröd länge. 

Fänkål har en god och tydlig smak som påminner om lakrits som passar utmärkt till fisk, i grönsaksblandningar, som till exempel ugnsbakade rotfrukter, i soppor eller gratinerad med till exempel smör och parmesan. Supergod att ha i bröd också.

Det kan också vara en idé att använda fänkålsfrön, rostade passar dessa utmärkt med lax.

 

Fänkål

Odlas hos

Ebbessons Grönsaker
HD Odling

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.