Bönor & Ärtor

Phaseolus vulgaris
Säsong Juli - Oktober

Bönor finns i många olika varianter och lika många användningsområden.
Gemensamt för flesta baljväxterna är att de vill växa på en solig och skyddad plats och behöver något att slingra sig mot eller stödjas mot när plantan växer upp.
I vårt sortiment ingår Haricots Verts, Vaxbönor, Salladsärtor, Sockerärtor och Bondbönor.

 

Öppnad Bondböna

Sorter och tips

Haricots Verts är vanligtvis grön men det finns även en lila variant. Haricots Verts är en brytböna som skördas i ett tidigt stadium.

Vaxböna är en gul variant av Haricots Verts.

Bondböna kan även benämnas som åkerböna och är vad många kallar ursprungsbönan. Bondbönor skiljer sig från våra övriga bönor genom att man inte äter baljan
utan enbart bönorna inuti.

Salladsärta är en utveckling av Sockerärtan som får en svullen, bullig skida. Även Salladsärtan är söt och äts med fördel rå.

Sockerärta har en liten och platt balja som man kan äta hela. Sockerärtor är, som namnet avslöjar, söta i smak.

Öppen Bondböna

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.