;

Blåbär

V. myrtillus
Säsong Juni - Oktober

Blåbär växer ursprungligen vilt som risbuskar i våra svenska skogar och i större delar av Europa. Odlade Blåbär kan odlas i växthus, i tunnlar eller på friland på stora buskar.


Bären är vackert blåsvarta och saftiga med en söt och syrlig smak. De passar bra i bärpajer, smoothies och att sylta eller så klart att äta direkt som de är.

 

 

 

 

 

Små blåbär som växer på en blåbärsbuske

Förvaring av

Bär

Alla bär är mycket stötkänsliga och kan lätt mosas. En obruten kylkedja är viktigt för att undvika kondens i förpackningen som i sin tur kan ge mögel och bakterier kan växa. 

 

Förvara dina bär kallt från +0 grader tiill +4 grader. 

 

 

Svenska blåbär odlade i tunnlar hos SydGrönts bärodlare

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.