Björnbär

Rubus subg. Rubus
Säsong Juni - Juli

Björnbär är egentligen ett samlingsnamn på flera arter inom familjen Rosaceae. Det vanligaste bäret är sötbjörnbäret. Alla arter har tvååriga taggiga stammar. Busken växer hej vilt i vågräta bågar, eller liggandes på marken. Den kan slingra sig på murar och kringstående buskar. Våra insikter gillar björnbärets blomma då den har höga värden av pollen och nektar. 

Björnbäret är ett riktigt gott bär att göra sylt på.

 

 

 

 

 

 

 

Björnbär

Tips och råd

Förvara dina björnbär i kylkåpet för bästa hållbarhet. Det är gott att äta bäret som dem är. Att blanda ner dem i smoothien är ett hett tips. Men även att göra sylt, saft och marmelad.

 

 

 

 

 

 

 

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.