Timjan är en av våra favoritörter i köket tack vare sin intensiva smak och mångsidighet. Det är en liten, städsegrön halvbuske som kan bli cirka 15–40 cm hög, med små, ovala och mörkgröna blad som avger en starkt aromatisk doft.
Med sin kraftiga, fylliga och lätt bittra smak passar timjan utmärkt till kött, soppor och vegetariska rätter. Den är särskilt uppskattad i det medelhavska köket, där den harmonierar perfekt med smaker som vitlök, tomater och oliver.
Vår timjan odlas på friland, vilket ger den en kraftigare och mer intensiv smak som lyfter dina rätter till en ny nivå.
Frilandsodlad och handskördad
Våren 2024 planterade Vadensjö Örter ut timjan på friland. Denna tåliga och perenna ört har vuxit sig stark och gett skörd gång på gång, även under årets kallare månader.
Den frilandsodlade timjanen skördas skonsamt för hand, förpackas hygieniskt och förvaras kylt hela vägen till butik.
Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare.
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.
SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.