;

Sötpotatis

Säsong Oktober - Mars

Nu finns det äntligen svensk sötpotatis. Sötpotatis används som huvudingrediens i många rätter och kan användas på samma sätt som potatis. Men passar utmärkt till att använda i desserter och i bakverk. 

 

Sötpotatis odlas på friland. SydGrönts odlare Svenssons på Bjäre odlar sötpotatis. ”Vi tycker det är spännande med nya grödor och tänker att om det går att odla i Sverige så vill vi göra det.” säger Agneta Svensson.

Sötpotatis svensk

Odlas hos

Svenssons på Bjäre

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.