Rosmarin är en buskig växt som kan bli upp till 40 cm hög. Dess långa, spetsiga blad har ett utseende som påminner om barr. Bladen är djupt gröna och avger en intensiv, aromatisk doft när de berörs.
Smaken är kryddig och lite träig med en tydlig syrlighet. Rosmarin är en vanlig krydda inom fransk och italiensk matlagning. Den ger det lilla extra till köttbaserade rätter, särskilt vilt, fårkött och fågel. Den är också god på ugnsrostad potatis och grönsaker, samt i grytor, soppor och såser.
Rosmarins fasta blad tål att kokas med maten, och tack vare sin form kan de enkelt plockas bort före servering. Rosmarin är en uppskattad ört som tillför djup och karaktär till en mängd rätter.
Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare.
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.
SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.