;

Rödbetor Ekologisk

Säsong Augusti - April

Rödbetan är en gammal kulturväxt som började odlas i medelhavsländerna för tusentals år sedan innan den spred sig till Sverige i början av 1600-talet. 

Rödbetor mognar i jorden och skördas när blasten vissnat,  i Sverige brukar skörden börja i augusti och pågår till november. Därefter lagras rödbetorna in i lager eller i stukar för att säljas under hela vintern.

Rödbetor Ekologisk

Tips och råd

För att rödbetorna ska hålla bäst så tar man bort blasten och förvarar den i en plastpåse eller i kylskåpet. I samma låda som dem andra rotfrukterna. Ett tips när man ska tillaga rödbetan är att koka den med skalet och ett par centimeter av rotspetsen kvar. Då kommer den behålla sin färg och goda smak. Om du har bladen kvar på betan så kan du använda dem på samma sätt som spenat. 

 

Den vackra rödbetan är rik på antioxidanter och kostfibrer. Den har ett rikt innehåll på järn, c-vitamin, b-vitamin och kalium med flera viktiga vitaminer och näringsämnen. 

 

 

 

Odlas hos

GO leaf AB
Ellenholm & Vadensjö

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.