;

Purjolök

Säsong Juli - December

Purjolök skiljer sig till utseendet från andra lökar. Den bildar inte någon rund lök utan en långsträckt cylinderformad lök, som alltså är det kraftiga skaftet på purjolöken. För att få purjolöken vit kupar man jorden runt den, vilket gör att det ibland kan finnas kvar sand inne i löken. Klyv och skölj därför alltid löken innan den tillagas.

Det vita skaftet är milt och sprött, men även de övre gröna delarna kär lite grövre men kan absolut användas.

Purjolöksfält i sin fulla prakt

Tips och råd

Förvara purjolöken i torr rumstemperatur. Löken tål en hel del kyla och kan förvaras ner till +1° C. När du väl skurigt i den förvaras den bäst i kylskåpet.  Den kan dock vara lite känslig för uttorkning så ett tips är att äta den medan den är färsk. 

Smaker som gifter sig bra med purjolöken är tex ägg och bacon, fisk, grädde och skinka. 

 

 

Nyskördad purjolök som blivit delad

Plantering

Purjolök

I aprilmånad är det tid att plantera ut de små tunna purjolöksplantorna. Med hjälp av en planteringsvagn som dras av en traktor trycks de små plantorna ner i jorden i prydliga rader. Här får de stå och växa till sig tills det är dags att skörda några månader senare. 

 

 

 

Nyplanterade purjolöksplantor i fältet en vårdag

Odlas hos

Viklundagård
Bjäre Purjo

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.