;

Persilja

Säsong Juni - Oktober

Persiljan är god som krydda och vacker som garnering. Den passar i de flesta sammanhang och ger fin smakbrytning och ett vitamintillskott av bland annat vitamin A, vitamin C och järn. 


Det finns två varianter av Persilja, Bladpersilja och kruspersilja, smaken är lite mildare i Bladpersiljan. Persilja har odlats i minst 2000 år och kommer ursprungligen från medelhavsområdet.

 

Persiljeplantor i en snygg rad ute på det öppna fältet

Tips och råd

Bästa förvaring av persilja är svalt. Eller att låta knippen stå i ett vattenglas.

 

Du kan använda persilja i dem flesta matsammanhang. Vanligtvis använder man bladen, men stjälken och roten är även dem användbara. 

 

 

 

Nyskördad persilja med grön och fin färg

Odlas hos

Vadensjö Örter AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.